BIM چیست ؟

تقریبا هر کارفرمایی که با واژه BIM مواجه میشود تصوری مبهم از یک نرم افزار دارد که  در نهایت قرار است یک سری نقشه دو بعدی را تبدیل به یک مدل سه بعدی کند. اما حقیقت ماجرا بسیار فراتر از این حرف هاست.مدلسازی اطلاعات ساختمان BIM که مخفف Building Information Management است نه یک روش نقشه کشی بلکه به معنای واقعی کلمه  به یک فرآیند طراحی و ساخت گفته می شود. به زبان ساده یک متد جدبد ساخت و ساز. اما چه چیز باعث شده  که صنعت پیشرو ساخت و ساز در اقصی نقاط جهان به BIM   روی بیاورند؟ ابر کمپانی هایی که هدف گذاری آنها سود و کیفیت است  و بسیار دقیق و هدفمند برای آن برنامه ریزی می کنند. آنها چه چیز در BIM یافته اند که ساخت و ساز در همه ابعاد ( بازسازی یک ویلای 300 متری تا ساخت یک استادیوم 80 هزار نفری) را   با متد BIM   ( اصطلاحا BIM BASE) انجام می دهند؟

ساخت صفر تا صد پروژه بدون صرف متریال

تقریبا در هیچ جای جهان، نقشه های دوبعدی یک پروژه که المان های  دیسیپلین های مختلف با هم تداخل نداشته باشند وجود ندارد. تصور اینکه طراح الکتریکال در حال انتقال سینی کابل و مسیر دهی کاندوییت ها تمام پیچ و خم های  کانال ها، لوله های سرمایش گرمایش … را دیده باشد، محال است. تاثیرات وندور ها و تغییراتی که به نقشه های طراحی اعمال می شود، می تواند منجر به تحریب و دوباره کاری گردد. اولین گام در ساخت وساز به سبک BIM، ساخت تمامی المان های استفاده شده در پروژه به صورت 3 بعدی با ابعاد دقیق و مشخص می باشد. از لایه بندی دیوار تا حتی فلنج کانال ها، از از انواع چراغ و سیم گرفته تا حتی  پیج، رول بولت  و یا جوش اتصالات. تمامی المان ها  بستگی به سطح جزییات مورد نیاز، با ابعاد دقیق آن ساخته می شود. بیشترین مزیت این امر، شناسایی تداخلات و جلوگیری از تخریب و دوباره کاری های متدوال در تمامی پروژه هایی خواهد بود که به دلیل نوع کاربری از حجم تاسیسات بالایی برخورداراست.

 

در پروسه BIM، نقشه های دو بعدی، مبنای مدلسازی سه بعدی قرار گرفته و سپس پس از رفع تداخلات و بررسی تمام موانع اجرایی  در دید سه بعدی، نقشه های دوبعدی و سه بعدی خروجی حاصل از این مدلسازی مبنای اجرا قرار خواهند گرفت. نقشه هایی به مراتب دقیق تر از  نرم افزار های drafting مانند Autocad. حالا اگر تمامی المان های استفاده شده در ساخت و ساز، ابتدا  با ابعاد و اندازه مدل می شوند، چه استفاده های دیگری برای ما دارند؟

متره دقیق پروژه به تفکیک نوع، جنس مکان استفاده ….

تصور کنید  یک مدیر پروژه، بتواند نسبت به تمامی اقلام مصرفی پروژه یک متره دقیق و درست داشته باشد. متره ای که حاصل از یک بار ساختن سه بعدی دقیق تمامی المان های پروژه به ابعاد حقیقی آن است. و از آنجا که تداخلات نیز رفع شده است می توان روی متره دقیق آن حساب کرد. از مقدار رنگ مصرفی به تفکیک جنس و رنگ تا متراژ سیم و کابل و کاندوییت تا تعداد تبدیل ها، زانویی ها … این متره دقیق   زمانی به کار یک مدیر پروژه می آید که بتواند نسبت به جبهه های کاری مبتنی بر برنامه زمانبندی، هزینه خود را بودجه بندی کند. پروسه  BIM  حتی برای این برنامه زمانبندی و بودجه بندی برنامه خاص خود را دارد.

به دید بسیاری از کارفرمایان، همین رفع تداخلات، و باز بینی نقشه های طراحی و خروجی های اجرایی دقیق به همراه متره معتبر به اندازه کافی  سودآور تلقی می گردد. اما علمی که تمامی کمپانی های بزرگ دنیا جهت ساخت و ساز از آن استفاده می کنند باید چیزی بیش از رفع تداخل و متره دقیق باشد. پروسه BIM دارای 7 قابلیت منحصر به فرد  بوده که به هفت بعد BIM معروف است که  به این مفاهیم در قسمت تعاریف BIM  خواهیم پرداخت.

محتوا محافظت می شود. تابع راست کلیک غیرفعال است.